Foodservice Science and Technology (Classe L-26)-Enrolled Until 2016/17 Academic Year

Area Scienze Agrarie e Alimentari
Bachelor
A.Y. 2018/2019
L-26 - Scienze e tecnologie alimentari (EN)
Bachelor
180
ECTS
3
Years
Milano
Italian
Il corso di laurea in Scienze e Tecnologie della Ristorazione si pone l'obiettivo di preparare laureati con conoscenze e capacità professionali specifiche per le richieste delle imprese e delle organizzazioni che operano nel mondo della ristorazione. Per soddisfare queste richieste la formazione viene incentrata sugli aspetti della sicurezza e qualità della preparazione, conservazione e distribuzione degli alimenti per collettività, e sulla gestione delle aziende di ristorazione e di servizio alla stessa.
Il corso di laurea è erogato dal Dipartimento di Scienze per gli Alimenti, la Nutrizione e l'Ambiente in collaborazione con il Dipartimento di Scienze Agrarie e Ambientali.
Secondo la classificazione delle professioni dell'ISTAT (2011) gli sbocchi professionali più pertinenti sono quelli indicati come professioni nella gestione dei processi produttivi di beni e servizi (codice ISTAT: 3.1.5 Tecnici della sicurezza, della protezione ambientale e della qualità industriale - 3.1.5.4.1 Tecnici della preparazione alimentare - 3.1.5.4.2 Tecnici della produzione alimentare - 3.1.5.5.0 Tecnici della produzione di servizi - 3.2.2.3.2 Tecnici dei prodotti alimentari).
I principali sbocchi professionali sono pertanto nei settori della produzione, della pubblica amministrazione e delle istituzioni di ricerca. A titolo d'esempio, il laureato avrà competenze per:
a) la gestione della produzione e il controllo di qualità nelle aziende di ristorazione e banqueting;
b) lo sviluppo, l'innovazione e la ricerca nell'area della qualità aziendale;
c) la formazione e la selezione del personale addetto alla ristorazione collettiva e commerciale;
d) la certificazione di processo e dei sistemi di autocontrollo applicati alla ristorazione collettiva;
e) la partecipazione alla gestione degli appalti per la ristorazione collettiva;
f) la direzione e sorveglianza degli approvvigionamenti e controllo dei prodotti alimentari nella grande distribuzione;
g) lo sviluppo di processi e prodotti nel settore della ristorazione.

Employment statistics (Almalaurea)
The chance to study under the Erasmus plus, the rules for participation and the criteria for selecting students are described in a specific call of the Area Food, which provides destinations with 40 partner universities widely distributed in Europe, selected on the basis on their teaching affinity with the course of study and prestige in the specific area.
Areas of study that can be developed abroad include chemistry, biochemistry and food microbiology, consumer needs and nutrition communities, management, logistics and economics of the processes of the catering and selected food chains.
The definition of the curriculum (learning agreement) is done in collaboration with the head of the Erasmus studies, both as regards the choice of tests and the organization of the internship at the partner university. Before the completion of the learning agreement, the student must obtain the formal approval of the examinations to be carried out at the host university, by teachers who hold teaching equivalent or similar at the University of Milan. For the performance of an experimental activity abroad that can be a part or all of placement, prompted a letter of consent from a professor at the University partners and the formal approval of the objectives, the program and the period of the internship by a professor of the course of study that will act as rapporteur.
At the end of the study period abroad, the student delivers the certification activities (transcript of records) released from the host university and it obtains, by resolution of the Board of Teaching, the acknowledgement of credits and their votes on the basis of a scale default conversion.
Consigliata.

Courses list

course year not available
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Fundamentals of Chemistry and Physical Chemistry 8 72 Italian CHIM/02
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Matematica ed elementi di fisica 8 96 Italian FIS/03 FIS/05 MAT/05
- Elementi di fisica 10.5
- Elementi di fisica 20.5
- Matematica7
Principles of Biology 6 48 Italian AGR/03
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Applied Physics with Elements of Technical Physics 8 72 Italian ING-IND/11
- Unit 14
- Unit 24
Introductory Economics and Statistics 8 72 Italian AGR/01
Organic Chemistry 6 56 Italian CHIM/06
course year not available
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Biochemistry and Biochemical Analysis of Food 10 92 Italian BIO/10
- Food biochemistry4
- Principles of biochemistry6
Food Chemical Analysis 9 96 Italian AGR/15
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Alimenti di origine vegetale e animale 10 80 Italian AGR/03 AGR/19
- Food of animal origin5
- Plant food5
Microbiology I 6 56 Italian AGR/16
Sensory Analysis of Food 6 52 Italian AGR/15
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Biotic Contamination of Food and Environments 6 58 Italian AGR/11 AGR/12
- Integrated pest management of foodservice areas3
- Postharvest diseases3
Catering Technology 8 68 Italian AGR/15
Human Nutrition 8 64 Italian BIO/09
year
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Food Microbiology and Hygiene 9 84 Italian AGR/16
- Unita' didattica 1: igiene3
- Unita' didattica 2: microbiologia degli alimenti6
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Business Economy and Elements of Food Legislation 8 64 Italian AGR/01
- Unit 16
- Unit 22
Community Nutrition 6 56 Italian BIO/09
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Design and Logistic for Foodservices 6 56 Italian AGR/09
Quality Management Systems in Food Service 6 48 Italian AGR/15
First semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Informatics 3 18 Italian INF/01
Optional
Health and Safety in the Workplace (T.U. 81/08) 2 16 Italian AGR/09
Inspection of Foods of Animal Origin 4 32 Italian VET/04
Second semester
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Foreign Language 3 24 Italian
Optional
Equal Opportunities and Scientific Careers 3 24 Italian SPS/09
Packaging for Foodservice 4 40 Italian AGR/15
Supplier's Planning and Food Quality 5 48 Italian BIO/09
Sustainable Food Service 4 32 Italian AGR/15
Conclusive activities
There are no specific sessions for these activities (e.g. open online courses).
Courses or activities Max ECTS Total hours Language SSD
Compulsory
Stage 14 0 Italian
Final Exam 3 0 Italian
Study plan rules
- A scelta dello studente: CFU 15