Molinari Francesco Enzo

Professore Ordinario
Settore scientifico-disciplinare
CHEM-07/C - Chimica e biotecnologia delle fermentazioni
Gruppo scientifico-disciplinare / settore concorsuale
03/CHEM-07 - CHIMICA FARMACEUTICA, TOSSICOLOGICA, NUTRACEUTICO-ALIMENTARE, DELLE FERMENTAZIONI E DEI PRODOTTI PER IL BENESSERE E PER LA SALUTE

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Research

Publications

  • Biocatalyzed Synthesis of Benzoyl and Cinnamoylamides Inspired by Rice Phytoalexins / C. Pinna, L. Nespoli, G. Brioschi, A. Kunova, P. Cortesi, P.A. Martino, F. Molinari, L. Musso, S. Dallavalle, M.L. Contente, A. Pinto. - In: ACS AGRICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY. - ISSN 2692-1952. - 5:4(2025 Apr 21), pp. 461-467. [10.1021/acsagscitech.4c00380]
  • Enzymatic Deglycosylation and Lipophilization of Soy Glycosides into Value-Added Compounds for Food and Cosmetic Applications / M. Corti, F. Annunziata, A. Colacicco, L. Tamborini, F. Molinari, M.L. Contente, A. Pinto. - In: ACS OMEGA. - ISSN 2470-1343. - 10:12(2025 Apr 01), pp. 12417-12424. [10.1021/acsomega.4c11325]
  • Apple Pomace valorization: bacterial cellulose-immobilized β-Glycosidase allows efficient production of phloretin / L. Nespoli, A. Colacicco, E. Ribul Moro, S. Farris, F. Molinari, D. Romano, M.L. Contente. ((Intervento presentato al convegno IBPRO : 26-28 March tenutosi a Aarhus nel 2025.
  • Limonene monooxygenases Molecular Modeling / Y. Wei, I. Eberini, F. Molinari. ((Intervento presentato al 11. convegno Virtual Winter School on Computational Chemistry : 27-31 January tenutosi a Online nel 2025.
  • Oxidation of benzyl alcohol derivatives into carboxylic acids with a new Acetobacter malorum strain: boosting the productivity in a continuous flow system / L. Nespoli, S. Donzella, E.R. Moro, J. Mafezoli, M.L. Contente, D. Romano, F. Molinari. - In: MOLECULAR CATALYSIS. - ISSN 2468-8231. - 571:(2025 Jan 15), pp. 114698.1-114698.6. [10.1016/j.mcat.2024.114698]