Foods and beverages in the balanced diet

A.A. 2021/2022
5
Crediti massimi
40
Ore totali
SSD
BIO/09
Lingua
Inglese
Learning objectives
- Acquisire conoscenze sui principi di fisiologia alla base dei processi di digestione e assorbimento dei nutrienti e sulle funzioni dei macro e micronutrienti nell'organismo umano.

- Acquisire strumenti conoscitivi per la comprensione del ruolo degli alimenti e delle bevande nell'alimentazione umana, con particolare attenzione al ruolo dell'etanolo e dei composti bioattivi.
Expected learning outcomes
Conoscenze di base su:

- composizione corporea e fisiologia del sistema digestivo;

- principi nutritivi (proteine, lipidi, carboidrati, fibra, minerali e vitamine), etanolo, composti bioattivi e loro ruolo sullo stato di salute;

- fabbisogno energetico ed esigenze nutrizionali di diverse fasce di popolazione;

- composizione in nutrienti e sostanze di interesse nutrizionale di alimenti e bevande.
Corso singolo

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Course syllabus and organization

Edizione unica

Responsabile
Periodo
Primo semestre

Programma
Fundamentals of anatomy and physiology of the digestive tract (mouth, stomach, small intestine and large intestine), pancreas and liver
Macro and micro-nutrients (proteins, lipids, carbohydrates, vitamins and minerals) and the mechanisms of digestion and absorption
Physical and chemical characteristics of fiber and implications for its nutritional role
Absorption and metabolism of ethanol
Dietary bioactive compounds and related functional effects
Nutritional quality of foods and beverages
Body composition and energy metabolism (basal metabolic rate, diet induced thermogenesis and exercise associated thermogenesis)
Dietary reference intakes for energy and nutrients
Alcoholic beverages in the diet
Lifestyle, dietary habits and nutritional issues in industrialized countries
Prerequisiti
Knowledge of biochemistry and basic nutrition
Metodi didattici
The main teaching method consists of frontal lectures, accompanied by practical exercises in the class to increase comprehension of specific nutritional aspects. The didactic material mainly consists of the slides discussed during the lectures. The attendance of the teaching is strongly recommended.
Materiale di riferimento
- Gerard J. Tortora, Brian Derrickson - Principi di Anatomia e Fisiologia - Casa Editrice Ambrosiana. (Milano), 2011
- Giuseppe Arienti - Le basi molecolari della nutrizione, Piccin Editore, 2015
- Paolo Cabras, Aldo Martelli - Chimica degli alimenti - Piccin Editore, 2004
- Società Italiana di Nutrizione Umana - LARN - SICS, 2014
- Gordon ; Wardlaw, Anne M. Smith. Contemporary Nutrition Sixth Edition. Mc Graw Hill 2006
Modalità di verifica dell’apprendimento e criteri di valutazione
The assessment of the actual achievement by the student takes place by means of a written multiple choice test with few open answers lasting two hours. To take the exam it is necessary to register within the deadline (CampusNet, UNITO and Sifa, UNIMI) and, in case in one of the condition identified by the Rectoral Decree n. 2576/2020, it is possible to ask for a remote evaluation.
The evaluation is expressed by a vote out of thirty.
BIO/09 - FISIOLOGIA - CFU: 5
Lezioni: 40 ore
Docente: Riso Patrizia
Professor(s)