Ghidini Sergio
Professore Ordinario
Settore scientifico-disciplinare
MVET-02/B - Ispezione degli alimenti di origine animale
Gruppo scientifico-disciplinare / settore concorsuale
07/MVET-02 - PATOLOGIA VETERINARIA E ISPEZIONE DEGLI ALIMENTI DI ORIGINE ANIMALE
Competenze e ambito di ricerca
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Teaching - Programme courses
Postgraduate programmes
A.A. 2024/2025
Scuole di specializzazione in veterinaria
- Ispezione degli alimenti di origine animale 3 (Scuola di specializzazione in malattie infettive, profilassi e polizia veterinaria)
- Ispezione degli alimenti di origine animale ii (Scuola di specializzazione di ispezione degli alimenti di origine animale)
Research
Publications
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Food safety concerns regarding pyrrolizidine alkaloid contamination in tea and honey from Italy: exposure levels and health risk implications / E. Caprai, A. Di Fazio, E. Zanardi, M. Olga Varrà, S. Ghidini, G. Antonio Romeo, G. Minkoumba Sonfack, I. Prizio, S. Bonan. - In: FOOD CONTROL. - ISSN 0956-7135. - 176:(2025 Oct), pp. 111388.1-111388.12. [10.1016/j.foodcont.2025.111388]
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Metabolomic and volatilome profiling of milk to assess the application of infrared radiation processing / M. Nobile, L.M. Chiesa, L. Danesi, M. Fontana, S. Ghidini, R.E. Villa, S. Panseri. - In: FOOD CONTROL. - ISSN 0956-7135. - 171:(2025 May), pp. 111131.1-111131.10. [10.1016/j.foodcont.2024.111131]
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Detection of glyphosate, glufosinate, and their metabolites in multi-floral honey for food safety / G. Rampazzo, M. Nobile, S. Carpino, L. Chiesa, S. Ghidini, T. Gazzotti, S. Panseri. - In: FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS. PART A. CHEMISTRY, ANALYSIS, CONTROL, EXPOSURE & RISK ASSESSMENT. - ISSN 1944-0049. - 42:2(2025 Feb), pp. 213-222. [10.1080/19440049.2024.2441752]
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A synergistic solution for fighting fraudulent practices in squid using light stable isotope ratios and lanthanide tracers / M.O. Varra, L. Husakova, P. Iacumin, M. Piroutkova, M. Rossi, J. Patocka, S. Ghidini, E. Zanardi. - In: FOOD CHEMISTRY. - ISSN 1873-7072. - 459:(2024 Nov), pp. 140303.1-140303.12. [10.1016/j.foodchem.2024.140303]
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Per‐ and polyfluoroalkyl substances in blue crabs from the Adriatic Sea and consumer safety evaluation / M. Nobile, D. Curci, G. Rampazzo, L.M. Chiesa, T. Gazzotti, S. Ghidini, F. Arioli, S. Panseri. - In: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY. - ISSN 0950-5423. - 59:10(2024 Oct), pp. 7229-7239. [10.1111/ijfs.17446]