Cuzzi Marco
Tenured Associate Professor
Scientific-Disciplinary Sector
HIST-03/A - Contemporary History
Scientific-Disciplinary Group/Competition Sector
11/HIST-03 - STORIA CONTEMPORANEA
Research fields and competencies
Contacts
Workplace
Office phone number
University email address
Office hours
every Tuesday from 10 to 12
Reception office
Entrance C, 2° floor, room 2091 (A21)
Teaching - Programme courses
Bachelors and masters
A.Y. 2025/2026
A.Y. 2024/2025
A.Y. 2022/2023
A.Y. 2020/2021
A.Y. 2019/2020
Postgraduate programmes
A.Y. 2024/2025
- Cultural Foundations of Information - Elements of Law 1 (Master in giornalismo (biennale) - i livello)
- Cultural Foundations of Information - Journalism, Public Opinion and Communication 1 (Master in giornalismo (biennale) - i livello)
A.Y. 2022/2023
- Cultural Foundations of Information Ii (Master in giornalismo (biennale) - i livello)
Research
Publications
-
La Milano dell’ultimo fascismo / M. Cuzzi (ETEROTOPIE). - In: Radio Tevere : dalla scuola di via Antonini l'annuncio della Liberazione[s.l] : Mimesis, 2025 Feb. - ISBN 9791222318158. - pp. 11-20
-
Il PSI e la questione settentrionale / M. Cuzzi - In: La questione settentrionale nella crisi della “Prima Repubblica” : Politica, cultura, società / [a cura di] F. Guidali, P. Zanini. - Milano : Milano University Press, 2025. - ISBN 979-125-510-219-9. - pp. 73-93 [10.54103/scrittidistoria.205.c349]
-
Monica Fioravanzo, L’Europa fascista. Dal “primato” italiano all’asservimento al Reich (1932-1943), Milano, FrancoAngeli, 2022, pp. 202 [Recensione] / M. Cuzzi. - In: ITALIA CONTEMPORANEA. - ISSN 2036-4555. - 306:(2024 Dec 18), pp. 238-240.
-
L'internationale des chemises noires. Les comités pour l'universalité de Rome (1933-1939) / M. Cuzzi. - In: PARLEMENT[S]. - ISSN 1768-6520. - 19(2024 Jul), pp. 23-44.
-
Premessa / M. Cuzzi, L. Mecella, P. Zanini - In: Letture dell’antico, mito di Roma e retoriche antisemite in epoca fascista / [a cura di] M. Cuzzi, L. Mecella, P. Zanini. - [s.l] : Milano University Press, 2024 May. - ISBN 979-125-510-141-3. - pp. 7-11